Uuteen kotiin muuttaminen tuo mukavalla tavalla perhosia muuttajan vatsan pohjaan. Muutto tarkoittaa yleensä suunnittelua ja miettimistä, tulevan asunnon tilojen mittaamista, uusien huonekalujen hankintaa ja sisustusmateriaalien tutkimista ja valintaa. Mukavaa tekemistä, jota tehdään kuitenkin vakavalla mielellä ja tarkkaan asioita pohtien.  

Marja-Liisa ja Peter Johansson
Marja-Liisa ja Peter Johansson tutustumassa tulevaan asuntoonsa asukkaiden vierailupäivänä.

Apua ja neuvoja saatavilla
Oman asunnon ostaminen on ihmisen elämän tärkeimpiä hankintoja ja siksi kaikki mahdollinen apu ja neuvot ovatkin arpeen. Vierailupäivänä asunnon ostajat pääsevät tutustumaan tulevaan kotiinsa. Lemminkäisen Arabica –kohteessa tulevia asukkaita auttaa muutostyöinsinööri Johanna Halonen.
– Jokainen meistä haluaa tehdä asunnostaan oman näköisensä. Se tarkoittaa useimmiten pintamateriaalien ja kodinkoneiden valintaa ja laajimmillaan asuntojen yhdistämistä, Johanna Halonen kertoo.

Lemminkäisen asuntomyynnissä asiakkaan päätöksentekoa helpottamaan on koottu yhteensopivista materiaaleista vaihtoehtoja, joista asiakas voi valita mieleisensä kokonaisuuden. Joukossa on vaihtoehtoja muun muassa parketeista, keittiön kaapeista, kylpyhuoneen kaakeleista sekä kodinkoneista
– Yleisesti ottaen voi sanoa, että kun ihmiset ovat ostamassa toista tai kolmatta asuntoaan, niin silloin osataan jo olla vaativampia. On kertynyt kokemusta ja ehkä oma talouskin on jo vakaammalla pohjalla kuin ensiasunnon oston yhteydessä. Tiedetään mitä halutaan, Halonen jatkaa.

Trendeissä skandinaavista selkeyttä ja betonia
– Tällä hetkellä trendejä tuntuvat olevan esimerkiksi isojen laattojen käyttö sekä betonimaiset pinnat. Ja edelleen suosittuja ovat skandinaavisen vaaleat pinnat keittiössä ja lattioissa, Halonen jatkaa edelleen.

SONY DSC
Vuosaaressa pääsee tekemään pitkiä pyöräretkiä joko seuraten upeita rantareittejä tai metsän siimeksen rauhassa kulkien.

Alkuperäiseen hintaan sisältyvien valintojen lisäksi muuttaja pystyy useimmissa tapauksissa teettämään asuntoonsa rakennusvaiheessa myös lisähintaisia lisä- ja muutostöitä.
– Materiaalien valinta tapahtuu kaupanteon jälkeen, ja muutos- ja lisätyöt ovat mahdollisia, kun asiakas tekee asuntokaupan riittävän varhaisessa rakennusvaiheessa. Lisämaksullisia muutostöitä voivat olla esimerkiksi kevyiden väliseinien ja sähköpisteiden muutokset, hän jatkaa edelleen.
– Minun työni on valmis kun avaimet luovutetaan.

Johanssonin perheen muuttomatka ei ole pitkä
Yksi Asunto Oy Helsingin Arabican tulevista uusista asukkaista on Johanssonin perhe, joka on tullut tutustumaan tulevaan kotiinsa. Perheeseen kuuluu Peterin ja Marja-Liisan lisäksi valkoinen Länsi-Ylämaan terrieri Morris. Heidän muuttomatkansa ei ole kovin pitkä, sillä he muuttavat kortteliin muutaman sadan metrin päästä Solvikinkadulta.
– Me muutimme 13 vuotta sitten Tammisalosta Aurinkolahteen ja olemme viihtyneet täällä erinomaisesti. Nyt eläkeläispariskunta tarvitsee lisää tilaa, Johanssonit kertovat hymyssä suin.
– Olimme aikanaan ennen Vuosaareen muuttoa tutustuneet alueeseen golf- ja pyöräilyharrastusten kautta, joten tunsimme aluetta sitä kautta. Vuosaaren luontokohteet, kuten Uutela ja Kallvik ovat ainutlaatuisia. Itse asiassa myös tyttäremme ja Marja-Liisan äiti asuvat nykyisin täällä.
– Asuntokauppojen teko täällä on helppoa, edellinen asunto meni kaupaksi ensimmäisellä näytöllä ja ostaja antoi meidän jäädä siihen vuokralle siksi aikaa kunnes pääsemme muuttamaan uuteen, he jatkavat tyytyväisinä.

Peter Johansson ja muutostyöinsinööri Johanna Halonen.
Peter Johansson ja muutostyöinsinööri Johanna Halonen.

Oma sisustusarkkitehti mukana asunnon suunnittelussa
– Meillä on käytössä myös oma sisustusarkkitehti, joka on mukana suunnittelemassa muun muassa asunnon pintoja ja värimaailmaa. Vielä ollaan vaiheessa, mutta kaikki on sujunut hyvin niin hänen kuin Lemminkäisen kanssa.
– Keittiökaappien määrän riittäminen on ainoa asia joka on meitä mietityttänyt. Parketin muutimme koiran takia hieman kovempaan laatuun, Johanssonit avaavat omia muutostöihin liittyviä suunnitelmiaan.

Sisustusammattilaisten käyttö yksityisten kotitalouksien remonteissa on lisääntynyt 2000-luvulla muun muassa tv-ohjelmien ja sisustuslehtien suosion myötä. Kannattaa muistaa, että Suomesta löytyy hyvin paljon sisustussuunnittelijan titteliä käyttäviä, mutta tutkinnon suorittaneita ammattilaisia ovat sisustussuunnittelija SI ja ja sisustusarkkitehti SIO. Tutkinto takaa yleensä alan säädösten sekä määräysten tietämyksen ja tuo sitä kautta asunnon ostajalle turvallisuutta.

Muuttoa helpottamaan
Lemminkäisen Asuntomyynnin nettisivuilta löytyy kätevä Muuttajan muistilista siitä mitä kaikkea tulee ottaa huomioon kun muuttaa. Sitä luulisi muistavan ja tietävän kaiken, mutta listan läpikäynti on hyödyllinen homma jos on muutto tiedossa. Suosittelemme lämpimästi.

Ja muistathan, että yksi hyvä syy asunnon vaihtamiselle voi olla vanhoista rojuista eroon pääseminen. Se on tosin monelle sitten se vaikein rasti. Tuosta lippiksestä en ainakaan luovu. Ja niin hyvät hiihtohousut. Mökillä ainakin käytän.

Muuttajan muistilista löytyy tämän linkin takaa.


Teksti ja kuvat: Pekka Pirkkala