359

Elokuun viimeisenä viikonloppuna Vuosaari on taas täynnä iloista tekemistä ja tapahtumia. 

Helsingin Satama ja Visit Vuosaari järjestävät koko perheen iloisen tapahtuman, Vuosaaren Satamapäivän, lauantaina elokuun 26.8.2017. Vuosaaren Satamapäivä on osa Visit Vuosaari Weekend –tapahtumaviikonloppua. Vuosaari täyttyy viikonlopun aikana mielenkiintoisesta ohjelmasta ja vieraista.

Vuosaaren Satamapäivän tavoitteena on tutustuttaa vuosaarelaiset ja lähiseudun asukkaat Vuosaaren sataman ja alueen yritysten toimintaan. Iloinen tapahtuma-alue rakentuu vanhaan malliin Finncontainersin värikkäiden ja monikäyttöisten merikonttien ympärille.

Ajankohta ja tapahtuma-alue
 • 26.8.2017 klo 12-16
 • Vuosaaren Satama, Gatehouse-toimistorakennuksen takana oleva Harbour Road in -alue (sama kuin viime vuonna)
Päivän viihdyttävää ohjelmaa:
 • Musiikista vastaa tänä vuonna Voice Of Finlandista tuttu Mikko Pettinen Happy People bändeineen mukanaan upeaääninen Jeba Lambert. Heidän ohjelmistonsa pitää sisällään soulia, funkia ja ikivihreitä klassikoita.
 • Tubettajista tänä vuonna on mukana Mikirotta. Satojatuhansia seuraajia somessa omaava räväkkä nuorimies.
 • Pääset tutustumaan myös Helsingin Karting -yhdistyksen vauhdikkaisiin karting-autoihin ja Kaartin jääkärirykmentin jykeviin sotilasajoneuvoihin.
 • Ota kamera mukaan ja nouse Gatehousen näköala-tasanteelle. Pääset nauttimaan kattobaarin virvokkeista, ihailemaan merellisiä maisemia ja tutustumaan sataman toimintaan lintuperspektiivistä.
 • Tai vielä huimempaa. Hyppää benji-hyppy jos uskallat! Nyt pitkästä aikaa tämä on mahdollista myös Vuosaaressa. Sky Breakersin benji tiimi on järjestänyt benji-hyppyjä vuodesta 1989 lähtien, ensimmäisinä Pohjois-Euroopassa. Ennakko-ilmoittautumisia hyppyihin aletaan ottamaan vastaan elokuussa.
Mukana menossa myös:
 • Tullin huippuammattitaitoiset huume-koirat ohjaajineen.
 • Urheilu- ja voimisteluseura Elise upeiden voimistelunäytösten kera.
 • Ja tietenkin alueen toimijoiden omat osastot, jotka tarjoavat tietoa heidän omista palveluistaan ja mahdollisesti jonkin viihteellisen ohjelmanumeron tai kilpailun.
 • Mahdollisuus tehdä tutustumiskierros Finnlinesin uusittuihin matkustaja-aluksiin.
Makuelämyksiä tarjoavat:
 • Paulig tarjoilee taas maailman parasta ja Vuosaaressa valmistettua kahvia
 • Herkullista katuruokaa ja räiskäleitä Lounasmatin valmistamana
Paikalle pääsee:
 • Paikalle pääse kävellen, pyörällä, HSL:n busseilla tai Vuosaaren Satamapäivän 2-kerroksisella bussilla, jossa toimii oppaana Iloinen Hauska Klovni. Bussi kiertää myöhemmin ilmoitettavaa reittiä ja tuo halukkaita tapahtuma-alueelle.
Mukaan ilmoittautuneita toimijoita:
 • Aurinkolahden asunnot / Asuntosatama Oy
 • Finnlines Oyj
 • Helsingin Karting -yhdistys
 • Helsingin Satama
 • Hotel Rantapuisto
 • Itä-Helsingin yrittäjät
 • Kaartin jääkärirykmentti
 • Lounasmatti Oy
 • Merimiespalvelukeskus
 • Paulig
 • Planmeca Golf Areena Helsinki
 • Rastila Camping Helsinki
 • Suomen Merimieskirkko
 • Teatteri Ihme
 • Tulli
 • UH & FIX Vuosaaren Urheilutalo
 • Urheilu- ja voimisteluseura Elise
 • Vuosaaren lukio/logistiikka-linja
 • Vuosaaren peruskoulun medialuokka
 • Vuosaari-seura

Tervetuloa!
Järjestäjä pidättää oikeuden muutoksiin. Tilanne päivittyy kesän aikana vielä joiltain osin niin ohjelman kuin osanottajien osalta.

Seuraa ilmoitteluamme netissä, somessa ja printissä heinä- elokuun aikana.

Yritysten ja organisaatioiden edustajat – vielä ehtii muutama iloinen ja rento toimija mukaan.
Varaa paikkasi heti ja ole yhteydessä:
Tuottaja Pekka Pirkkala
puh. 0400-608346
pekka@visitvuosaari.fi

 

397

Nyt kun kesä on saapunut oikeasti kaupunkiin, niin olemme keränneet teille alle muutamia vinkkejä siitä mitä Vuosaaressa kesällä voi tehdä.

Uimaan

Vuosaaresta löytyy stadin parhaat uimarannat.

Aurinkolahti
– Suuret  ja pehmeähiekkaiset Aurinkolahden rannat ovat kuin etelänmatkojen katalogista.

Rastilan uimaranta
Rastilan uimarannalle löydät suunnistamalla Rastilan leirintäalueelle.
– Vehreä ja ystävällinen leirintäalue sijaitsee ihan kaupungin sykkeessä ja tarjoaa majoitusta ja palveluja moneen makuun. Rastilan leirintäalue on perheille, kaveriporukoille ja myös sinulle, joka tykkäät matkustaa yksin.

Ison Kallahden uimaranta
– Kallahden kainalon uimaranta sijaistee niinikään luonnon kauniissa Kallahdenniemessä. Uimarannan lähelle löytää suunnistamalla Vuosaaressa osoitteeseen Kallahdenraitti 3.

Kallahdenniemen uimaranta
– Kallahdenniemen uimaranta sijaitsee luonnon kauniissa Kallahdenniemessä.

 Suppaaamaan

Aurinkolahdesta löytyy SUP Station, jossa on mahtavat puitteet SUP -lautailuun.  Yritys järjestää myös retkiä ja vuokraa lautoja yksityistilaisuuksiin.

Katso tarkemmin:
http://www.supstation.fi/helsinki-aurinkolahti/ tai yrityksen Facebook-sivuilta.

Saaristoristeilylle

Vuosaaresta pääset muun muassa Kaunissaareen ja Söderskärin majakan upeisiin maisemiin. Voit myös kulkea itäistä saaristoreittiä Vuosaaresta Hakaniemeen.

Katso tarkemmin:

Hyvää ruokaa upeissa merellisissä maisemissa

Hotelli Rantapuistossa on Burger Fridays aina 25.8. asti.
Rantapuiston kokit grillailevat hampurilaisia ravintolan terassilla perjantaisin ja joka kuun ensimmäisenä perjantaina myös DJ paikalla soittamassa musiikkia.

Muista myös Hotel Rantapuiston kesätarjoukset yöpymisten osalta. Itselle, sukulaisille tai ystäville. Anoppisi varmaan viihtyisi erinomaisesti hotellin meri-siivessä.

www.rantapuisto.fi

Kahvila Kampela Aurinkolahdessa
Kahvila Kampelassa on tarjolla tuttuja herkkuja, kuten lohikeittoa, pannukakkua kermavaahdon kera.

Kampelassa myös zumpaillaan ja nuuhkitaan ihania ranskalaisia tuoksuja kesän aikana. Katso lisää Kahvila Kampelan Facebook-sivuilta

www.kahvilakampela.fi

Tarkistathan sivuiltamme myös muut kahvilat ja ravintolat, joita Vuosaaresta löytyy moneen lähtöön.

Melomaan

Natura Vivan melontakeskuksesta Kalllahden kainalosta voit vuokrata kajakin ja kokeilla melontaa. Melonta on helppoa ja sopii kaikille. Natura Vivan valikoimasta löytyy kajakkeja ja melontavarusteita sekä aloittelijoille että kokeneille melojille. Voit myös ilmoittautua koko kesän kestäville melontakursseille.

www.naturaviva.fi

Kuntoilua ja vesileikkejä auringolta (ja sateelta) suojassa.

Vuosaaren Urheilutalo palvelee koko kesän. Kaksi allasosastoa sekä palloilu-, kuntosali- ja ryhmäliikuntatilat takaavat mieluisan kokemuksen jokaiselle. Lapset iloitsevat vesiliukumäestä ja hyppytornista, perheen pienimmille on lisäksi kahluuallas ja leikkipaikka.

Katso eri osastojen tarkemmat aukioloajat Vuosaaren Urheilutalon nettisivuilta.

https://www.urheiluhallit.fi/fi/paikat/vuosaari

Luontoon ja metsään liikkumaan kävellen tai fillarilla

Vuosaari on Helsingin vihrein kaupunginosa. Täältä löytyy eniten metsiä, puistoja ja viheralueita sekä upeita luontopolkuja niin meren rannalla kuin metsän siimeksessä.

Vinkkejä:

 • Fillariretki ympäri Vuosaaren yhdistämällä ranta- ja metsäreittejä. Esim. reitti Aurinkolahti-Kallahti- Ramsinniemi-Rastila Camping- Broändan laakso-Mustavuori-Vuosaari Golf-Kahvila Kampela.
 • Vaeltamista Mustavuoren metsissä, lehdossa ja luonnonsuojelualueella
 • Kävelyretki Vuosaaren huipulle kiikarin ja kameran kera. Aluetta on maisemoitu jo melko pitkälle
 • Kallvikiniemen upeissa harjumaisemissa patikointi niemen kärkeen ja takaisin. Matkalla voi vierailla vaikka Kulttuurikeskus Sofian kappelissa tai taidenäyttelyissä.
Golfaamaan

Vuosaari Golf Oy tarjoaa kaikille 15.6.2017 lähtien jäseneksi liittyneille uusille jäsenille yhden kierroksen veloituksetta kentällään. Tarjous on käytettävissä yhden kerran, pelaaja päättää itse pelaako hän 18 vai 9 reikää. Tätä etua ei siis voi jakaa kahteen 9 reiän kierrokseen.

Tarjous on henkilökohtainen ja käytettävä kauden 2017 aikana.

Vuosaari Golf Ry:n jäsenmaksu kaudella 2017 aikuisilla on 98€ ja junioreilla 42€.

Hieman pidemmälle

Jos on mieli pidemmälle, niin pääset autolla ja uudistetuilla Finnlinesin laivoilla kohti Saksaa.

Autopaketti Helsingistä Travemündeen alkaen 448 €! Travemündestä jatkat helposti automatkaasi vaikka Hampuriin, Bremeniin tai kauemmaksi Etelä-Eurooppaan.

Yhdensuuntaisen matkan hintaesimerkki on voimassa Suomesta Saksaan valikoiduilla lähdöillä

Matkustusaika: valikoiduilla lähdöillä 9.7.2017 asti.

Lisätietoa:
www.finnlines.com

237

tarja-vuosaaren-urheiluhalli-1-1Vuosaaren Urheilutalossa on täysi touhu päällä remonteista huolimatta
Vuosaaren Urheilutalo on Itä-Helsingin monipuolisin liikuntapaikka Vuosaaren metroaseman kupeessa. Kaksi allasosastoa sekä palloilu-, kuntosalit- ja ryhmäliikuntatilat takaavat mieluisan kokemuksen jokaiselle. Lapset iloitsevat vesiliukumäestä ja hyppytornista, perheen pienimmille on lisäksi kahluuallas ja leikkipaikka.

Urheilutalon johtaja Tarja Korvenpää on ollut nyt kymmenen vuotta talossa. Hän kuvailee Urheilutaloa hyvin kansainväliseksi, niin asiakkaiden kuin henkilökunnankin osalta. Työntekijöitä talossa on reilut 40 henkilöä, kahdeksassa eri kansalaisuudessa.

– Kaikki henkilökunta, siivoojat mukaan luettuna, on talon omaa. Omien siivoojien työnjälkeen pystyy aina luottamaan, Tarja Korvenpää kertoo.

Vuodesta 2009 lähtien Urheilutaloa on remontoitu pikkuhiljaa osa kerrallaan. Asiakkaita on paljon ja tilat luonnollisesti myös kuluvat käytössä. Tämän vuoksi huoltotoimenpiteitä tehdään läpi vuoden. Suuremmat huollot keskitetään aina kesäaikaan.

– Tällä hetkellä on menossa iso ilmastointiremontti, jonka vuoksi osa taloa on pois käytöstä. Tämän olisi tarkoitus valmistua syyskuun puolessa välissä. Kun tämä saadaan valmiiksi, onkin seuraavaksi vuorossa koko alakerran remontti, Korvenpää kertoo Urheilutalon kunnostustöistä.

vuosaari_uinti16_1000px-1Mitä Urheilutalon kevääseen/kesään kuuluu?
– Kevät on lähtenyt loistavasti käyntiin. Olemme kevään sekä kesän normaalisti auki. Kesällä järjestettävien leirien suosio on huimaa. Monet leireistä onkin jo täyteen varattuja, Korvenpää avaa kesän kuulumisia.

Seuraavaksi Urheilutalon ohjelmassa on uimataitoviikko 15.5 – 21.5. Koulujen loputtua alkaa sporttileirit, joita on kesän aikana yhteensä neljä. Perheen pienimmille tarjolla on uimakoulua juhannukseen asti. Heinäkuussa Vuosaaren Urheilutaloon odotetaan noin 30 000 kävijää.

– Teemme yhteistyötä koululiikuntaliiton kanssa. He vuokraavat meiltä tiloja, kuten palloiluhallia, koululiikuntaryhmien käyttöön. Suuren palloiluhallimme saa jaettua kolmeen osaan verhojen avulla. Asiakkaiden viihtyvyys on meille tärkeää ja haluamme varmistaa sen asiakaspalautteen avulla, hän jatkaa.

Kaikki asiakaspalautteet huomioidaan ja ehdotukset viedään eteen päin. Näin pystytään kehittämään entistä parempia liikuntakokemuksia kaikenikäisille. Urheilutalo onkin rakennettu niin että on pyritty ottamaan kaikenikäiset sekä -tasoiset liikkujat huomioon. Vakioasiakkaita on paljon ja osa on käynyt Urheilutalolla jo vuodesta -79 asti. Senioreiden ryhmät ovat suosittuja ja heidän tunnit ovat usein hyvin täynnä. Urheilutalo on auki koko kesän. Heinäkuussa odotetaan noin 30 000 kävijää.

Tulevaisuuden haaveita?
– Haluamme myös tulevaisuudessa panostaa asiakkaiden viihtyvyyteen. Tämä tarkoittaa jatkuvaa yhteistyötä kävijöiden kanssa, heidän viihtyvyys on meille etusijalla.

kuva_2_vuosaari_326x235px-3– Väkiluku kasvaa niin Vuosaaressa kuin Helsingissäkin koko ajan. Siitä syystä tilan tarve kasvaa jatkuvasti Etenkin allasosastojen laajennus olisi paikallaan. Ja jos tulevaisuuden haaveista puhutaan, niin olisihan ulkoiluallas mahtava, Korvenpää toteaa lopuksi.

Teksti: Hilda Ylitalo, työharjoittelija Stadin Ammattiopisto
Kuvat: Hilda Ylitalo ja Vuosaaren urheilutalo

509
© Adactive Ltd

Uuteen kotiin muuttaminen tuo mukavalla tavalla perhosia muuttajan vatsan pohjaan. Muutto tarkoittaa yleensä suunnittelua ja miettimistä, tulevan asunnon tilojen mittaamista, uusien huonekalujen hankintaa ja sisustusmateriaalien tutkimista ja valintaa. Mukavaa tekemistä, jota tehdään kuitenkin vakavalla mielellä ja tarkkaan asioita pohtien.  

Marja-Liisa ja Peter Johansson
Marja-Liisa ja Peter Johansson tutustumassa tulevaan asuntoonsa asukkaiden vierailupäivänä.

Apua ja neuvoja saatavilla
Oman asunnon ostaminen on ihmisen elämän tärkeimpiä hankintoja ja siksi kaikki mahdollinen apu ja neuvot ovatkin arpeen. Vierailupäivänä asunnon ostajat pääsevät tutustumaan tulevaan kotiinsa. Lemminkäisen Arabica –kohteessa tulevia asukkaita auttaa muutostyöinsinööri Johanna Halonen.
– Jokainen meistä haluaa tehdä asunnostaan oman näköisensä. Se tarkoittaa useimmiten pintamateriaalien ja kodinkoneiden valintaa ja laajimmillaan asuntojen yhdistämistä, Johanna Halonen kertoo.

Lemminkäisen asuntomyynnissä asiakkaan päätöksentekoa helpottamaan on koottu yhteensopivista materiaaleista vaihtoehtoja, joista asiakas voi valita mieleisensä kokonaisuuden. Joukossa on vaihtoehtoja muun muassa parketeista, keittiön kaapeista, kylpyhuoneen kaakeleista sekä kodinkoneista
– Yleisesti ottaen voi sanoa, että kun ihmiset ovat ostamassa toista tai kolmatta asuntoaan, niin silloin osataan jo olla vaativampia. On kertynyt kokemusta ja ehkä oma talouskin on jo vakaammalla pohjalla kuin ensiasunnon oston yhteydessä. Tiedetään mitä halutaan, Halonen jatkaa.

Trendeissä skandinaavista selkeyttä ja betonia
– Tällä hetkellä trendejä tuntuvat olevan esimerkiksi isojen laattojen käyttö sekä betonimaiset pinnat. Ja edelleen suosittuja ovat skandinaavisen vaaleat pinnat keittiössä ja lattioissa, Halonen jatkaa edelleen.

SONY DSC
Vuosaaressa pääsee tekemään pitkiä pyöräretkiä joko seuraten upeita rantareittejä tai metsän siimeksen rauhassa kulkien.

Alkuperäiseen hintaan sisältyvien valintojen lisäksi muuttaja pystyy useimmissa tapauksissa teettämään asuntoonsa rakennusvaiheessa myös lisähintaisia lisä- ja muutostöitä.
– Materiaalien valinta tapahtuu kaupanteon jälkeen, ja muutos- ja lisätyöt ovat mahdollisia, kun asiakas tekee asuntokaupan riittävän varhaisessa rakennusvaiheessa. Lisämaksullisia muutostöitä voivat olla esimerkiksi kevyiden väliseinien ja sähköpisteiden muutokset, hän jatkaa edelleen.
– Minun työni on valmis kun avaimet luovutetaan.

Johanssonin perheen muuttomatka ei ole pitkä
Yksi Asunto Oy Helsingin Arabican tulevista uusista asukkaista on Johanssonin perhe, joka on tullut tutustumaan tulevaan kotiinsa. Perheeseen kuuluu Peterin ja Marja-Liisan lisäksi valkoinen Länsi-Ylämaan terrieri Morris. Heidän muuttomatkansa ei ole kovin pitkä, sillä he muuttavat kortteliin muutaman sadan metrin päästä Solvikinkadulta.
– Me muutimme 13 vuotta sitten Tammisalosta Aurinkolahteen ja olemme viihtyneet täällä erinomaisesti. Nyt eläkeläispariskunta tarvitsee lisää tilaa, Johanssonit kertovat hymyssä suin.
– Olimme aikanaan ennen Vuosaareen muuttoa tutustuneet alueeseen golf- ja pyöräilyharrastusten kautta, joten tunsimme aluetta sitä kautta. Vuosaaren luontokohteet, kuten Uutela ja Kallvik ovat ainutlaatuisia. Itse asiassa myös tyttäremme ja Marja-Liisan äiti asuvat nykyisin täällä.
– Asuntokauppojen teko täällä on helppoa, edellinen asunto meni kaupaksi ensimmäisellä näytöllä ja ostaja antoi meidän jäädä siihen vuokralle siksi aikaa kunnes pääsemme muuttamaan uuteen, he jatkavat tyytyväisinä.

Peter Johansson ja muutostyöinsinööri Johanna Halonen.
Peter Johansson ja muutostyöinsinööri Johanna Halonen.

Oma sisustusarkkitehti mukana asunnon suunnittelussa
– Meillä on käytössä myös oma sisustusarkkitehti, joka on mukana suunnittelemassa muun muassa asunnon pintoja ja värimaailmaa. Vielä ollaan vaiheessa, mutta kaikki on sujunut hyvin niin hänen kuin Lemminkäisen kanssa.
– Keittiökaappien määrän riittäminen on ainoa asia joka on meitä mietityttänyt. Parketin muutimme koiran takia hieman kovempaan laatuun, Johanssonit avaavat omia muutostöihin liittyviä suunnitelmiaan.

Sisustusammattilaisten käyttö yksityisten kotitalouksien remonteissa on lisääntynyt 2000-luvulla muun muassa tv-ohjelmien ja sisustuslehtien suosion myötä. Kannattaa muistaa, että Suomesta löytyy hyvin paljon sisustussuunnittelijan titteliä käyttäviä, mutta tutkinnon suorittaneita ammattilaisia ovat sisustussuunnittelija SI ja ja sisustusarkkitehti SIO. Tutkinto takaa yleensä alan säädösten sekä määräysten tietämyksen ja tuo sitä kautta asunnon ostajalle turvallisuutta.

Muuttoa helpottamaan
Lemminkäisen Asuntomyynnin nettisivuilta löytyy kätevä Muuttajan muistilista siitä mitä kaikkea tulee ottaa huomioon kun muuttaa. Sitä luulisi muistavan ja tietävän kaiken, mutta listan läpikäynti on hyödyllinen homma jos on muutto tiedossa. Suosittelemme lämpimästi.

Ja muistathan, että yksi hyvä syy asunnon vaihtamiselle voi olla vanhoista rojuista eroon pääseminen. Se on tosin monelle sitten se vaikein rasti. Tuosta lippiksestä en ainakaan luovu. Ja niin hyvät hiihtohousut. Mökillä ainakin käytän.

Muuttajan muistilista löytyy tämän linkin takaa.


Teksti ja kuvat: Pekka Pirkkala

3559

Vuosaaren Aurinkolahdessa sijaitseva kahvila toimii vanhassa kalastajamökissä. Kahvilaan astuessa voi heti havaita lämpimän tunnelman. Suloiset yksityiskohdat tekevät Kampelasta uniikin. Vuosaaressa on hienosti yhdistetty moderni ja vanha suomalainen miljöö. Satama, Kampela ja kalastusseura on sitä vanhaa, uutta on viereen rakennettu kanava.

riina-kampelassaSisulla eteenpäin alusta asti
Omistajat Riina Dursun sekä hänen äitinsä Pirjo Hassinen ovat toimineet tällä paikalla yhdeksän vuotta yrittäjinä. Kun toiminta lähti käyntiin, oli kahvila ollut avoinna vain kesäaikaan. Asiakkaiden toiveiden myötä, toimintaa lähettiin kehittämään ympärivuotiseksi. Tämä vaati sisukkuutta ja periksiantamattomuutta, tuulta ja räntäsadetta vastaan. Kahvila pidettiin auki luvatusti, satoi tai paistoi. Ja näin asiakkaat luottivat siihen että kahvilan ovet ovat auki säästä huolimatta. Lisäksi menestykseen tarvittiin monipuolista tarjontaa. Parhaimpina sesonkiaikoina onkin yli 30 herkku vaihtoehtoa tarjolla.

Kampelaan  ovat tervetulleita myös ihmisen parhaat ystävät
Kampelahan tunnetaan lohikeitostaan ja pannukakustaan. Yhteistyö muiden alueen toimijoiden kanssa on ollut tärkeää yrittäjille ja tapa kehittyä sekä menestyä. Riina Dursun on aloittanut tapahtumien järjestämisen Vuosaaressa vuonna 2010. Näistä mainittakoon Vuosaaren Joulupolku ja Helsingin Venetsialaiset. Suosio on ollut huikeaa, jopa 15 000 kävijää tapahtumassa.  Kampelasta on tullut varsinkin Vuosaarilaisille oma taukopaikka hengähtää arjen askareista. Myöskään omaa koiraystävää ei tarvitse jättää kotiin, sillä Kampelaan on koirat myös tervetulleita. Koirille on tarjolla herkkuja sekä rapsutuksia.

riina-ja-hilda-kampelassa-1
Kampelan yrittäjä Riina Dursun ja Hilda Ylitalo

Osa työntekijöistä on nuoria opiskelijoita tai työharjoittelijoita. Riina haluaa antaa opiskeleville nuorille mahdollisuuden ja ottaa monia heistä työharjoitteluun. Hyvän työympäristön ja positiivisen ilmapiirin kautta nuorelle jää mukava muisto työstä.

Mitä Kampelan kevääseen/kesään kuuluu?
Kesää odotellaan Kampelassa innolla. Kevät on käynnistynyt huomattavasti aikaisemmin kuin edellisinä vuosina, jo helmi- maaliskuussa. Varmastikin aurinkoisten päivien ansiosta. Terassi on laitettu kesäkuntoon talven jäljiltä. Kukat tuovat kesäistä fiilistä aurinkoiselle terassille. Ulkogrilli on myös ollut jo parina päivänä käytössä ja tulee olemaan keväänkorvilla useamminkin aurinkoisina päivinä. Jäätelöiden myynti on myös alkanut ja kevään uutuustuotteet ovat tulleet Kampelaan. Gluteenittomien sekä vegaanisten tuotteiden perään on kyselty ja nyt niitä saa Kampelasta!

Suunnitelmana olisi rakentaa Kampelan viereen pieni ”info-piste”, joka palvelisi niin Kampelan kuin Visit Vuosaaren asiakkaita. Siihen sivuun on suunnittella jotain pientä oheistuotteiden myyntiä.

Teksti ja kuvat: Hilda Ylitalo, työharjoittelija Stadin ammattiopiston matkailupalveluiden tuottaja -linjalta.

798
Mariska Vuotalossa 4.3.2017

Uutuuselokuvia, stand upia, teatteria, konsertteja ja galleriatoimintaa. Kulttuuria laidasta laitaan. Vuotalossa toimii Helsingin kulttuurikeskuksen lisäksi Vuosaaren kirjasto, Työväenopisto ja Kirjakahvila Pokkari. (Isossa kuvassa Mariska, joka esiintyy Maestro ja minä tapahtumassa 4.3.2017)

mon_roi_17
Elokuva Huuma Cinema Vuotalossa maanantaina 13.2.2017.

Vaikka Vuotalon tapahtumissa käy paljon ihmisiä ja Vuosali on kuukausiksi eteenpäin buukattu, niin monelle vuosaarelaiselle saattaa silti olla hieman pimennossa se, että mitä kaikkea Vuotalon tarjonta pitää sisällään. Tänä päivänä monenlaista kulttuuria on tarjolla paljon, mutta vuosaarelaisten kannattaa ehdottomasti suunnata Vuotaloon. Onhan se nimenomaan vuosaarelaisia varten ja sijaitsee kätevästi keskellä Vuosaarta.

Tänä keväänä Vuotalossa pohditaan ihmisen ja kaupungin suhdetta. Ihmisen mittakaavaa. Tiedottaja Minna Roine, mitä se tarkoittaa?
– Helsingin uuden yleiskaavan myötä myös Vuosaari on isojen muutosten edessä. Ihmisen mittakaava -teeman kautta voimme tarkastella lähiön tulevaa muutosta ja tarjota vuosaarelaisille mahdollisuuksia osallistua aiheen pohdintaan. Teema näkyy kevään aikana tapahtumissa, työpajoissa sekä lasten iltakursseilla ja huipentuu Ihmisen mittainen Vuosaari -tapahtumaan Mosaiikkitorilla 12.5., Minna Roine kertoo.

Jukka-poika täytti salin viime marraskuussa
Jukka-poika täytti Vuotalon viime syksynä.

Mitä kaikkea kevään ohjelma pitää sisällään?
– Olemme yleisön pyynnöstä lisänneet erityisesti perheelle suunnattua ohjelmaa. Elokuvanäytökset jatkuvat ja toki meillä on tarjolla paljon konsertteja ja teatteriesityksiä.  Talvilomaviikolla Vuosalissa näytetään maksuttomia koko perheen elokuvia. Galleriassamme on helmikuun ajan Vuosaaren Helsingin malli -hankkeen
toimijoiden ylläpitämä pop-up-olohuone, jossa pääsee jakamaan tarinoita Vuosaaresta. Osana Ihmisen mittakaava -teemaa gallerian ottaa maaliskuussa haltuun kuvataiteilija Otto Karvonen, jonka prosessinomaisessa näyttelyssä pohditaan kaupungin muutosta eri näkökulmista. Kaikkien kiinnostuneiden kannattaa tutustua tarjontaan nettisivuillamme. Sieltä löytyy helposti kaikki tapahtumamme, Roine kertoo.

Te myös vuokraatte tilojanne yksityisiin tilaisuuksiin, niin asukkaille, yhdistyksille kuin yrityksille?
– Vuokraamme tilojamme pääasiassa vain kulttuuritilaisuuksiin ja kysyntää on paljon. Jos kulttuuritapahtuman järjestäminen Vuotalossa kiinnostaa, niin silloin kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä. Nyt meillä suunnitellaan jo kevättä 2018. Tilojen lisäksi meiltä saa myös tekniikan ja tarjoilun. A-oikeuksin varustettu Kahvila Pokkari on avoinna niin arkisin kuin lauantaisin.

Ja nyt emme ole vielä puhuneet kirjastosta mitään. Sen palvelutarjontahan kattaa nykyisin kirjojen lisäksi paljon muutakin.
– Kulttuurikeskus tekee tiivistä yhteistyötä niin Vuosaaren kirjaston kuin Työväenopistonkin kanssa. Vuosaaren kirjastossa on myös paljon tapahtumia ja teemme yhteistyötä muun muassa kirjailijavieraiden ja satutuokioiden muodossa. Kirjojen lainaamisen lisäksi kirjastosta saa lainata käyttöön kopiokonetta, faxin, roskapihtejä, verenpainemittareita ja kokeilla vaikkapa vinyylileikkuria.

fest-afrika-1200px-13-kuvaaja-kyosti-karila
Maa ilmassa -klub toukokuussa 2017i: Ismaila Sane Afro Funk Band.

Miksi lähditte mukaan Visit Vuosaaren toimintaan?
– Haluamme tehdä tiivistä yhteistyötä alueen toimijoiden kanssa. Visit Vuosaari -hankkeen kautta tämä tapahtuu luontevasti. Uskon, että yhteistyöstä tulee olemaan hyötyä puolin ja toisin. Vuotalon toiminnan ytimessä on alueen asukkaiden, helsinkiläisten palveleminen. Olemalla mukana hankkeessa tavoitamme vuosaarelaisia asiakkaitamme paremmin. Vuotalo on vuosaarelaisten oma kulttuuritalo, toteaa Roine lopuksi.

Tarkemmin Vuotalon kevään tapahtumista ja palveluista joko Vuotalon kevätohjelmasta (hae omasi Vuoatlosta) tai nettiosoitteesta:
www.vuotalo.fi 

Haastattelu: Pekka Pirkkala
Kuvat: Vuotalo

1125

Kahvikorttelin rakentuminen Vuosaaressa etenee hyvää vauhtia. Kuudesta kerrostalosta koostuva Arabica-hanke pitää sisällään mielenkiintoisia yksityiskohtia erikoiskorkeine porttikäytävineen, laajoine sisäpihoineen ja asuntojen sisustusratkaisuineen. Laadukkaan kokonaisuuden valmistumisen myötä Vuosaaren ilme muuttuu taas yhden askeleen lähemmäksi kaupunkimaista yleiskuvaa ja tunnelmaa.

Visit Vuosaari tapasi Lemminkäisen Arabica -hankkeen suunnittelusta vastanneen HMV Arkkitehtien toimitusjohtajan ja perustajajäsenen Juha Huuhtasen vuodenvaihteen tienoilla.

dsc_0412Asuinrakentamisen suunnittelun ammattilaisia
HMV Arkkitehdit Oy perustettiin vuonna 1997. Samaan aikaan kun Suomi haki uutta nousua ja kasvua laman jälkeen.
– Se oli haastavaa aikaa. Osallistuimme suunnittelukilpailuihin ja niiden voitot auttoivat toimistomme alkuun. Pääsimme mukaan mm. Eko-Viikin suunnitteluun ja yksi merkittävistä kohteistamme alkuvuosina oli Åbo Academin Fab Academill Vaasassa. Kilpailuihin osallistumme edelleen jatkuvasti, Juha Huuhtanen kertoo yrityksen alkuvaiheista.- Olemme keskittyneet asuinalueiden ja asuinrakennusten suunnitteluun, jonka hoidamme aina hankekehitysvaiheesta valmiiksi asunnoiksi. Yhteistyö kuntien kaavoittajien ja merkittävien asuntorakennuttajien kanssa on meille tuttua arkea, Huuhtanen jatkaa.

HMV Arkkitehdit on suunnitellut pääkaupunkiseudulle noin 100 asuinkerrostaloa, mm. Arabianrantaan ja Jätkäsaareen. Toimistossa työskentelee kaikkiaan 13 henkilöä.

Kauniisti polveileva räystäslinja ja puiset julkisivuaiheet muodostavat harmonisen kokonaisuuden

– Suunnittelun kannalta ohjaavia tekijöitä alueella ovat olleet plastisesti polveilevan kattomuodon jatkuminen yhtenäisenä sekä korttelin kokonaisuuden muodostuminen selkeäksi hahmoksi niin, että esimerkiksi kaikki ilmanvaihtokoneet ja vastaavat ovat yhtenäisen vaipan alla, Huuhtanen ja kohteen projektiarkkitehti Heikki Kosonen kertovat suunnittelun pääsuuntaviivoista.

arabica-2_visualisointi
Lemminkäisen Arabica, klikkaamalla suuremmaksi

Kortteli koostuu kuudesta kerrostalosta (5-8-kerrosta) ja sekä sisäpihan maanalaisesta parkkihallista. Parkkihallissa on kaikkiaan 283 autopaikkaa ja hallin päälle rakentuu lähes urheilukentän kokoinen viherpiha. Pihan mielenkiintoisia yksityiskohtia ovat muun muassa parkkihalliin valoa antavat lasiset lyhdyt. Niistä voi joillekin tulla mieleen vanhat lasikannelliset kahvipannut.

– Puupaneloituja ikkunakenttiä on käytetty julkisivun maantasokerroksissa katumiljöötä pehmentämässä ja jalankulkijan miljöön rikastamisessa. Arabica-tontin maantasokerroksiin on tulossa myös liiketiloja. Avaruutta ja näyttävyyttä korttelille luovat myös sisäpihalle johtavat erikoiskorkeat porttikäytävät, hän jatkaa.

Alueen historiaa taideteoksissa ja katujen nimissä

Yksi talon ja koko korttelin mielenkiintoisimmista yksityiskohdista on kaakkoiskulman edustalle aikanaan tuleva kuvanveistäjä Antti Immosen suunnittelema Kuppi Kummaa –taideteos. Antti Immonen on kuopiolainen kuvanveistäjä, jonka teoksia on monissa julkisissa kokoelmissa, muun muassa Kiasmassa ja HAM:issa.

Historiasta kiinnostuneille alueen katujen nimeämiseen liittyvä mielenkiintoinen yksityiskohta taas on se, että Gustav Pauligin kuoltua hänen leskensä Bertha Paulig jatkoi yrityksen liiketoimien hoitamista. Hän johti Pauligia hyvällä menestyksellä aina 12 vuoden ajan läpi ensimmäisen maailmansodan ja Suomen sisällissodan myrskyisten vuosien. Voikin todeta, että Bertha Paulig sai nimensä historiaan ja tienviittoihin täysin omilla ansioillaan.

ark-180_asemapiirros_uusi_2016-05-11
Arabica – asemapiirros, klikkaamalla suuremmaksi

Antti Immosen taideteos ja historian huomioiminen tyylikkäällä tavalla katujen nimeämisessä tulevat aikanaan muistuttamaan tulevia asukkaita ja meitä muitakin siitä arvokkaasta perheyritys- ja teollisuusperinteestä, joka Kahvikorttelin alueeseen liittyy. Sen merkitys vain korostuu ajan saatossa.

Voi ennustaa, että vanhat puheet Vuosaaresta Helsingin merellisenä tytärkaupunkina saanevat Arabica-hankkeen valmistumisen myötä taas tuulta purjeisiinsa. Viisikymppinen Vuosaari näyttäytyy jatkossa asukkailleen ja vierailijoilleen entistä kaupunkimaisempana ja tyylikkäämpänä.

Haluatko tutustua tarkemmin Arabican asuntoihin?
Korttelin taloista toisena valmistuu As Oy Helsingin Arabica, joka käsittää 48 asuntoa. Talo sijaitsee keskeisellä paikalla luonnonläheisessä ja merellisessä Aurinkolahdessa, mutta samalla kävelymatkan päässä Columbuksesta ja metroasemasta.

Arabican kodeista löytyy valinnan varaa aina 47 neliöisestä kaksiosta 118 neliö kaksikerroksiseen perheasuntoon. Jokaisesta asunnosta löytyy saunan lisäksi parveke tai terassi. Vakiovarusteluun kuuluvat muun muassa lautaparkettilattiat sekä tasoon upotetut keraamiset liesitasot.

arabica-b44-livingroom-coloradjust-lr
Havainnekuva Arabican asunnnoista, kikkaamalla suuremmaksi.

Linkki kohteen sivuille > www.lemminkainen.fi/arabica

Teksti: Pekka Pirkkala
Kuvat: HMV Arkkitehdit ja Lemminkäinen

1170

12485917_10208885253675613_6970244865623592008_oMikä yhdistää pohjalaisia ja vuosaarelaisia? Vahva usko itseensä ja omaan tekemiseen sekä suhde luontoon ja liikuntaan. Ne nyt ainakin näin alkuun. Kun muualla miehen mitta oli oman omakotitalon tai mökin rakentaminen, niin täällä Vuosaaressa miehet rakensivat perheilleen hartiapankilla kerrostalotkin. Seinäjoelta kotoisin oleva rohkea ja rempseä Elina Hoiska sopii siis hyvin joukkoon. 

Kuka tämmöisiä kirjoittelee?
Visit Vuosaaren tuottajana mielenkiintoni heräsi kun törmäsin Facebookissa Etelä-Pohjanmaalta kotoisin olevan Elina Hoiskan blogi-kirjoitukseen. Hän kertoi blogi-kirjoituksessaan omista ennakkoluuloistaan Itä-Helsinkiä ja Vuosaarta kohtaan. Ja kuinka ne kaikki muuttuivat yhden päivän aikana. No ehkä siihen meni todellisuudessa hieman pidempi tovi, mutta nykyisin Elina sekä asuu että työskentelee Vuosaaressa.

– Itse asiassa ensi kosketukseni Vuosaareen oli juuri Miss Suomi –kiertueella. Kävimme tutustumassa tähän golfin sisähalliin, joka on maailmanlaatuisestikin aivan ainutlaatuinen. Silloin en olisi kyllä vielä uskonut, että jonkun ajan kuluttua asun ja työskentelen täällä.

Elina on vuoden 2016 Miss Suomi –finalisti ja Miss Model of the World Finland 2014 sekä Miss Alanya 2016.

fullsizerenderÄlä nyt vaan sinne muuta
– Olen kotoisin Seinäjoelta ja minulla asui pääkaupunkiseudulla tänne aiemmin muuttaneita ystäviä ja tuttuja ja lähes kaikkien viesti oli sama. Älä nyt vaan sinne itään muuta.

– Ja niin kuin blogissani aiemmin kirjoitin, ennakkoluulot haihtuivat pikavauhtia kun pomoni Pekka Löfman esitteli minulle Vuosaarta. Tämähän on todella kaunis paikka. Olen muutenkin kotiutunut Helsinkiin oikein hyvin. Vuosaaresta pääsee julkisilla hienosti joka paikkaan.

– Uskon, että tulevaisuuteni on Helsingissä. Täällä pääkaupunkiseudulla on niin paljon paremmat mahdollisuudet esimerkiksi työpaikkojen suhteen. Ja onhan olemassa sekin vaihtoehto on se, että suuntaan valmistuttuani maailmalle.

Ennakkoluulot romukoppaan
Jos se ei vielä käynyt selväksi, niin Elinan kohdalla voitte heittää saman tien omat ennakkoluulonne misseistä romukoppaan. Elina on missi- ja mallitaustansa lisäksi huippu-urheilija, joka pelannut lentopalloa yli 10 vuotta mm. nuorten maajoukkueessa.

– Lentopallo tuli varmaan perheen kautta, sillä veljenikin pelaa. Veljeni lisäksi myös molemmat vanhempani ovat pelanneet lentopalloa ja isäni valmentanut minua lähes koko lentopallourani ajan. Lentopallon lisäksi Elina on harrastanut kilpacheerleedingiä.

– Kilpacheerleeding on todella vaativa urheilulaji. Ihmisillä on siitä hieman väärä käsitys lätkämatsien ja elokuvien perusteella.

– Uusi lajini on kuitenkin golf. Innostuin siitä keväällä ja olen treenannut koko kesän. Olen suorittanut Green cardin ja ehtinyt toimimaan jo caddienakin Finnish Tourissa.

Pohjalainen veri ajaa yrittämään

Elinan työ on osa hänen opiskeluaan liiketalouden tradenomiksi.

– Yrittäjyys ja yrittäminen on alkanut yhä enemmän kiinnostamaan minua. Saimme aikanaan koulussa perustaa virtuaali-yritykset ja se herätti kipinän ja orastavan kiinnostuksen. Aion perustaa oman yrityksen (toiminimen) vuodenvaihteen jälkeen.

Elinasta tullaan vielä kuulemaan. Pohjalainen sisu ja rempseys puskevat väkisinkin läpi kun Elinaa kuuntelee. Hän tulee vielä pääsemään pitkälle.

– Täällä Planmeca Golf Areenalla työskentelen asiakaspalvelussa osallistuen myös myyntiin ja tapahtumiin.

Ainakin Visit Vuosaaren ystävät tulevat häneen törmäämään, sillä Elina tulee seikkailemaan jatkossa eri puolella Vuosaarta. Elina on mukana esimerkiksi Vuosaaren Joulupoluilla, jossa hänet voi bongata Visit Vuolandia-teltalla. Ja jos ette malta sitä odottaa, niin käykää moikkaamassa Elinaa Planmeca Golf Areenassa. Siinä samassahan voi tutustua vaikka golfin saloihin. Nyt on marraskuu ja golfin sisäkausi Vuosaaressa on alkanut, vaikka ulkonakin pääsee vielä pelaaamaan.

Elina, tervetuloa Vuosaareen!

Teksti: Pekka Pirkkala/Visit Vuosaari
Kuvat: Elina Hoiska

533

Halloweenin viettoa Vuosaaren Urheilutalossa torstaina 3.11. klo 17.00-20.00! Kurpitsapäät ja kummitukset ovat irti koko illan!

Ohjelmaa Urheilutalon aulassa: 

• Kasvomaalausta
• Askartelupiste
• Bongaa karkkihaltia
• Satupaja ”Halloweentarinoita” lapsille / Vuosaaren kirjasto (kokoushuone)
• Golfputtauspaikka / Planmeca-areena
• Temppurata pienille lapsille
• Sumopainia vähän isommille (paikalla teräsmies- ja hämähäkkimiesasut)
• Riesa-pelle esiintyy kolme kertaa
• Arvontaa
• Halloween-aiheinen valokuvauspiste #urheiluhallit 

Ota kuva, lähetä ja voita hyviä palkintoja!

Ohjelmaa Allasosasto 1:llä 

• AquaTrack-vesitemppurata
• Bongaa karkkihaltia
• Pienemmille temppurata lastenaltaan vieressä ja luolakävely taskulampun kanssa
• Riesa-pellekin käy altaalla kerran temppuilemassa
• Opetusaltaassa ohjattuja vesileikkejä, jumppaa jne.
• Altailla vesileluja (pumpattavat hait, ahvenet ja valaat)

Allasosasto 2 on auki normaalisti 

Tule mukaan koko perheen kera ja pukeudu halutessasi Halloween-asuihin! Tapahtuman aikana ei ole hypytyksiä.

Normaali uintimaksu 

 

Vuosaarestakin löydät avoimia saunoja Helsinki Sauna Day -tapatumassa lauantaina 29.10.2019! Mukaan ovat ilmoittautuneet ainakin Rastila Camping Helsinki ja Hotelli Rantapuisto.

Rastila Camping Helsingin merellinen rantasauna on avoinna la 29.10. klo 11:30-14:30. Merenrannalla kartanomiljöössä tarjolla Helsingin parhaat löylyt! Sekasaunaan tarvitset mukaan uimapuvun ja kulku saunalle tapahtuu leirintäalueen respan kautta. Lisätietoja täältä.

Myös Hotelli Rantapuistossa on rantasauna ja palju ovat ilmoittauneet mukaan Sauna Day tapahtumaan 29.10.2016, mutta saunavuorot on jo varattu ennakkoon täyteen. Rannassa on kuitenkin avoinna piste, jossa myydään makkaraa, virvokkeita ja saunajuomia. Lue lisää täältä!

Tervetuloa löylyihin!

Lisätietoja Helsinki Sauna Day:stä.